Kaukázusi ularis - leírás, élőhely, érdekes tények

Kaukázusi ularis néven hegyi pulyka. Mindenki messze nem ismeri ezt a madarat, mert az élőhelye nagyon korlátozott, és inkább a hozzáférhetetlen helyekre települnek. Azok, akik szerencsésen látják ezeket a madarakat, nem annyira. Külsőleg, a kaukázusi ularis egy keresztmetszet egy partridge és egy hagyományos házi csirke között. A fácánok családjához tartozik, és a legnagyobb képviselője.

leírás

A kaukázusi ularis tollazata több színben van színezve. A színük színe szürke. A testen kis fényes foltok vannak. Ez a színezés segít a hegyi pulyka álcázásában, hogy a ragadozók nehezen látják. A sziklák között a madár szinte láthatatlan lesz. E madarak összesen mintegy 400-700 ezer.

Általában a kaukázusi ularis kevesebb, mint 2,5 kg. A teste leereszkedik, lábai rövidek és meglehetősen vastagok. A madár nyaka rövid, a csőr pedig kicsi. A szárnyak rövidek, a farok hossza meghaladja az átlagot. Ez a fizikum megkönnyíti a madárnak a hegyvidéki terepen való mozgását. A madár a lejtőkön sétál, és a szárnyak segítségével fenntartja az egyensúlyt.

élőhelyek

Ezeknek a madaraknak a nagy része a fő-kaukázusi tartományban van. Alapvetően alpesi övezetükben élnek. Nagy magasságban élnek. Hegyi Törökország 2000 és 4000 méteres magasságban látható. Hegyi szurdokokban élnek. Nyáron az ular szerelem a lehető legmagasabbra emelkedik a hegyekben, de télen alacsonyabb. Néha Dél-Szibériában és Ázsiában is megtalálhatók.

A kaukázusi ularis több személy csoportjaiban él és mozog a területen. Reggel legaktívabbak. Ezekben az órákban hallhatod, hogy a madár szépen és dallamosan énekel. Ha az ularis úgy érzi, hogy veszélyben van, azonnal elindul a legközelebbi sziklára. Innen azt tervezi, hogy eltűnik. Amikor a hóvirág repül, a sípoló hang.

élelmiszer

Ez a madár csak növényi ételeket eszik. A lejtőkön halad a levelek, rügyek, fiatal szárak vagy magvak keresésekor. Az étel lehet a hegyek ezen a területén növekvő 70 növényfaj. A hegyi pulyka fő étrendje - gabonafélék, hüvelyesek és szegfűszeg.

Élelmiszerre törött, hegyi pulyka apró köveket eszik. A tudósok azt mondják, hogy ezeknek a madaraknak a gyomrában legfeljebb 20 g kis kövek lehetnek. Nem keresnek vizet, mivel az összes szükséges folyadék belép az ételbe a testbe.

reprodukció

Télen és március első felében a kaukázusi Ular csomagokban él. De a párzási időszak kezdetével minden egyes ember önállóan él. A legtöbb más madárhoz hasonlóan a kaukázusi Ular férfiak is szép énekekkel vonzzák kedvesüket. Előfordulhat, hogy két férfi rivális között küzdhet. A párzási időszak alatt a hím általában vesztes.

Amikor a férfi rájön, hogy ez a házassági háború győztese, húzza a nyakát és felemeli a hosszú farját. A megtermékenyítés után a hím súlya gyorsan visszatér a normális értékre.

A párosodás március második felében vagy áprilisban történik, amely után a fészkelési időszak kezdődik. A nő maga inkubálja a tojásokat. A mennyiségük általában 5-8 darabon belül változik. A férfi nem vesz részt ebben a folyamatban. A született baba madár gyorsan növekszik. Már három hónapos korában felnőtt felnőtt. És a következő évben már maguk is utódokat hoznak.

Hegyi Törökország vadászat

A Kaukázus területén kereskedő vadászok általában nem szándékosan zsákmányolnak. Céljuk, hogy nagyobb legyen. De ha ez a madár vadászik, akkor feltétlenül lőni fogja.

Ezen túlmenően, még a tapasztalt vadászok is nehezen tudják elkapni a hegyi pulyka. Amikor sikoltozik, megakadályozza a nagy játék vadászatát. Amikor egy hegyi pulyka veszélyben érzi magát, hangosan és sikoltozik. Ily módon a madár értesíti a hegyek lakóinak veszélyét. Korábban ezeknek a madaraknak a húsa a gyógyító tulajdonságokat tulajdonította. Ma némely nemzet számára olyan finomságnak számítanak, amelyet mindenki megpróbál.

Még azok között is, akik állandóan a Kaukázusban élnek, kevés olyan, aki látta ezt a madarat. Mindig óvatosan viselkedik, és olyan helyeken tartózkodik, amelyek nem férnek hozzá. Azok, akik nézték a madarat, csak messziről látták. Megpróbálja nem engedni, hogy egy ember közel álljon hozzá, mert természeténél fogva nagyon óvatos, és veszélyt érez az emberekben. Ha valaha eljutsz a Kaukázusba, és egy csirke hasonlatos szürke foltot találsz, talán ez a hegyi pulyka.

Videó: Kaukázusi ularis (Tetraogallus caucasicus)