Közös kék cinege - leírás, élőhely

Az azúrkék alatt a titkát értjük, amelynek tollazata sárga-kék árnyalattal pigmentálódik. Ezek az egyének különösen elterjedtek az afrikai és ázsiai országokban, élnek Európában is. Az állandó lakóhelyre kizárólag lombhullató vagy vegyes erdőket választanak, mint a nyír és tölgy.

leírás

  1. Ezek a madarak nem tartoznak a félelmetes kategóriába, gyakran különböző városi lakosságot hoznak létre, és boldogok élnek az emberek mellett. Megengedhetik, hogy az emberek elég közel álljanak magukhoz, és még a kezükből is enni tudjanak.
  2. A madár egy kis cici, ami rövid és erős csőrrel rendelkezik. A farok is lerövidül, mintha a végén levágnánk. Az általános égbolt kissé alacsonyabb, mint a nagybetűk, ugyanakkor kissé nagyobbnak tekintik őket, mint a mellek. A test hossza mentén az egyén 12 cm-ig nő, ez 12-15 gramm súlyú.
  3. A madár színeit megkülönbözteti. Csíkos kék színű pigmentált. Sötétek, a csőről a szemig nyúlnak, majd bezárják a fejét. Szintén a fejen van egy úgynevezett kék-kék sapka.
  4. Ezeknek a madaraknak a külső jellemzői szerint nagyon szépek. A nyakukban van egy másik kék szalag. Úgy tűnik, hogy a madár gallérral rendelkezik. Az elülső rész fehéres arcokkal. Occipital régió, szárnyak, farok kék-kék.
  5. A madarak színezése eltérő lehet. A hátat zöldes színnel, olíva árnyalattal pigmentálják. De az élőhely miatt a háta különböző színű lehet. A madár alsó részén sárga-zöld, sötét csíkkal. Bill fekete, a lábak szürke, szürke.

Az élet útja

  1. Ezek az egyének meglehetősen gyakori. A vadonban vegyes vagy lombhullató erdőkben élnek. Ezek a madarak városi körülmények között is élnek. Szeretnek kertekben, terekben és különböző parkokban élni, ahol az emberek táplálkoznak. A madarak gyorsan alkalmazkodnak, házakat építhetnek utókornak, még egy póluson is.
  2. Ami az élőhelyeket illeti, az egyéneket hazánk nyílt terében, az európai országokban (Izland kivételével), Afrikában (nyugati részén), valamint az ázsiai országokban és a Kanári-szigeteken találjuk. Egyes szakértők ezeket a madárokat külön fajba sorolják, mert viselkedésükben különböznek a társaiktól.
  3. A vita tárgyát képező család egyénei viszonylag gyorsan alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz. A madarak jól érzik magukat a szubtrópusi régiókban, valamint a kemény környezetben. A nyír erdei övek, valamint a liget vagy a tölgyfák választhatnak élőhelyek közül. Egyes madarak a tűlevelű fák közelében élnek, de ez valószínűleg kivétel.
  4. A kék cinege nemcsak a viselkedésben, hanem a rendkívüli életmódban is más. Ezeknek a madaraknak az állományai sikeresen léteznek Szibériában cédrusfákkal, valamint Afrikában lombhullató erdőkben. Még a pálmafák is, mint a városi rész útja mentén.
  5. Ha az éghajlati viszonyok elég melegek, és maga a levegő is száraz, az azúrkék mindig választanak egy olyan zónát, amely a vízforrások közelében van, mint állandó élőhely. A madár a tavak, nádasok, folyók közelében fekszik.
  6. A szóban forgó fajtát ülő életmód jellemzi, de vannak nomádok is. Azok a személyek, akik hideg régiókban élnek, meleg tavasszal mozognak a téli időszak alatt. Ha a madarak melegben élnek, nem kell tovább délre mennie. A fiatalok hajlamosak repülni, az idősek jól érzik magukat ugyanabban a környezetben.
  7. Ha figyelembe vesszük a migrációhoz vezető szempontot, akkor nem csak az emberi tényezőt érinthetjük. Mint mindig, az emberek óriási kárt okoznak az állati világnak. A tollas törzs nem volt kivétel. Az erdőirtás, a természet szennyezése, a madarak megölése és tömeges fogása - ez és még sok más elvándorláshoz és csökkenéshez vezet.
  8. A vizsgált egyének ezért igyekeznek ragaszkodni az ilyen élőhelyekhez. A lombhullató erdőkben a leginkább jelen vannak az öreg fák, hogy mindenféle lárvák és hasonló ételek hatalmas mennyisége szinte mindig él.
  9. A kék cinege inkább a levéltetvek, legyek, hernyók, pillangók, szúnyogok és egy kicsit kevesebb pók. Érdemes megjegyezni, hogy a szóban forgó egyének nagy előnyökkel járnak a kertészek számára. Az ilyen madarak elpusztítják a kártevők, amelyek nagy kárt okoznak a nyári lakosoknak.
  10. A meleg évszakban a madarak elég nagy mennyiségben találják magukat élelmiszer nélkül. Ami a hideget illeti, akkor egy ilyen időszakban az egyének nyugtalanná válnak. Gyakran a téli időszakban a madarak a lombhullató növényeket és a tűlevelű fák vetőmagjait táplálják. Gyakran az élelmiszereket kereső madarak nagy távolságra repülnek.

reprodukció

  1. Az egyén életkora után az egyének szexuális érettséget érnek el. Ekkor a madarak kezdik a párzási időszakot, a párok formáját. A párosodás során a férfiak gyönyörű és hangos dalokkal töltenek be. Bolyhosítják a farkát és elkezdenek táncolni a nő előtt.
  2. Ha a nő egy dalt válaszol egy férfira, akkor a pár már kialakult. Ezt követően a férfiak féltékenyen kezdenek otthonukra és drágára. Gyakran láthatod a csatákat. Ebben az esetben a férfi a kívülállókat üldözi.
  3. Egy új otthon építése kizárólag a nő számára készült. Gyakran az egyének fészket ütöttek fák üregébe. Ebben az esetben az eljárás megfelelő magasságban történik a talajtól. Gyakran láthatjuk, hogy a nő megpróbálja kibővíteni az üreget. A tüskét a csőrével veszi.
  4. Amint az üreg az igazi mérete, a nő elkezdi tollakat, ágakat, füvet és moha belépni. Különösen érdemes megjegyezni, hogy a kérdéses egyének fészkjei meglehetősen problematikusak az erdőben.
  5. Ami a fehér azúrkát, a madarak egy másik alfajait illeti, lakásaik olyan jól elrejtve vannak, hogy lehetetlen látni őket. Gyakran vannak fészkek a fűzfa sűrűjében vagy nádban. Sőt, még a tapasztalt ornitológusok ritkán találkoznak az ilyen madarak kimutatásával.
  6. Miután a szóban forgó példányok teljesen felkészítették a fészket, a nő bevezeti az utódokat. Ugyanakkor a tengelykapcsolóban legfeljebb 12 tojás lehet. A fiatalkorúak csak fél hónap múlva kezdik a fényt köpni. Egész idő alatt a férfi megvédi családját és hozza az ételt.
  7. Ebben az időben a férfi nagyon érdekes nézni. Ha gyanítja a veszélyt, a férfi elkezdi utánozni a kígyó sziszegését vagy a méhek zümmögését. Így a madarak visszaszorítják a ragadozóikat a területükről. A szezon során a házaspár 2 utódot reprezentál.
  8. Először csak a hím táplálja a fiatalokat. Egy héttel később a nő csatlakozik az eljáráshoz. A fiatalkorúak meglehetősen gyorsan érnek. Mindössze 20-25 napon belül a csibék a szárnyon lesznek, és önállóan táplálkozhatnak. A felnőtt egyének hűek maradnak egymásnak az egész életük során.

A madarak jól érzik magukat a termesztett tájakban, négyzetekben és kertekben élnek. Az emberek vályúvá teszik őket, amelyekből örömmel táplálkoznak.

Videó: Blue Tit (Cyanistes caeruleus)