Kaliforniai nyúl - leírás, élőhely, életmód

A héjak az egész Földön élnek, a hideg, kényelmetlen Antarktisz kivételével. Ezek az állatok szinte minden kontinensen élnek, Észak-Amerikában vannak. Az Egyesült Államok prérikájában és savannáiban hat faj él. Ezek közül az egyik - az amerikai nyúl, és megvitatásra kerül.

leírás

A fekete farkú (más néven amerikai nyúl vagy bőr nyúl), mint minden más faj, hosszú fülekkel rendelkezik. Erőteljes hátsó végtagokkal ellátva, melyek lábai vastag szőrszőrűek. Ez a faj a szárazföldön élő legnagyobb faj. A test hossza - 47-64 centiméter, másfél és három kilogramm közötti súlyú. A nőstények valamivel nagyobbak, de már nem különböznek egymástól. Fekete farok hossza 5 és 10 centiméter között. A test felett barna vagy szürkés-barna színű, a hasa fehéres. A hátoldalon sötét sáv van.

A legnagyobb különbség a farkú nyúlfülek között. Nem túl hosszú (kb. 13 cm), hanem széles. Szélességük lehetővé teszi, hogy a felesleges hőt a környező levegőbe dobja, nem pedig túlmelegedni.

terjedését

Az Egyesült Államokban és részben Mexikóban élnek. Az amerikai területen más fajoktól északra oszlanak. Talált sivatagokban, erdei erdőkben, száraz sztyeppékben és füves gazdag síkságokban. A hegyekbe is telepedik, és a hegyekben élhet, három és fél ezer méterre emelkedik, és az erdők jelenléte a felvidéken nem kötelező.

Az élet útja

Aktív műsorok éjjel és röviddel hajnal előtt. A nap pihentető a bokrok árnyékában. Életmód szerint - egy magányos, nem képez csomagot. Együtt csak az etetés során gyűjthetők össze.

Megtakarítja a test maszkoló színét és a nyúl ragadozóinak gyors futását (akár 60 km / óra sebességgel). Az amerikai nyúl egyéb előnyei közé tartozik, hogy hat méterre ugorhat a helyéről, a hátsó lábainál.

Bár irigylésre méltó sebességgel futnak, nem kell migrációra, állandóan egy helyen élnek. Tehát a 2 év után elkapott és felszabadult állatok közül sokan ugyanabban a területen, csak 500-600 méterre északra vagy délre kerültek fogásra.

élelmiszer


A fekete farkú nyulak kizárólag növényi táplálékon táplálkoznak. Gyógynövényeket, leveleket, rügyeket, virágokat fogyasztanak - általában a növények összes összetevőjét. Ha a zöld rész nem elég, elkezdnek a fák ágait és kéregét. Ne haladjon kaktuszokkal, boldogan enni. A sivatagi területeken növekvő tüskéket esznek. Mivel az amerikai nyulak folyamatosan érzik a növényi táplálékból származó vitaminok és mikroelemek beáramlásának szükségességét, az állatok szüntelenül esznek, és csak alvás közben megszakítják a folyamatot. Egy kis nyúlhoz viszik a nyúlat - naponta körülbelül 20 kilogramm ételt.

Ez a fajta nyúl nem igényel vizet - a nap folyamán elpusztított zöld növényekből minden szükséges nedvességet kapnak.

reprodukció

A tenyésztési szezon nagyon hosszú - Arizonában decemberben kezdődik és szeptemberig tart, és a déli régiókban (Kalifornia, Kansas) január-augusztus elejétől tart. A nyúl gyakran születik - háromszor, és évente négyszer. A terhesség 41-48 napig tart, legfeljebb hat kis nyulak születnek, leggyakrabban három vagy négy. A gyerekek már gyapjú borítással és nyílt látású szemekkel születtek. Az anya három-négy napig gondoskodik az utódokról, táplálja és elhagyja a gyermekeket, és önállóan kezdenek életüket folytatni.

Száma

Ennek a fajnak a népessége igen nagy, főleg a sűrűsége mintegy száz nyúl / négyzetkilométer. A fekete farkú nyulak száma folyamatosan ingadozik, 10 évig a szám a minimumtól a maximumig változhat. Ehhez hozzájárulnak az állatok felvétele és az életveszélyes betegségek járványai. Egy nap a tularémiás járvány több mint 90% -át megölte.

Amerikai nyúl és ember

A fekete farkú nyúl a széles körű elterjedése miatt először a hasonló szabotázsok között van. Ez nemcsak az erdőkben és a mezőkben, hanem az ember tulajdonában lévő kertekben és termesztett zöldségkertekben is káros. Gyakran vadászik, különösen az indiánok. Leginkább a vadászok érdeklik a hús. A szőrzet csak kevés embert érdekel, mert nem szégyenlős és nagyon hamar kiesik. A nyúl bőrét a rövidáru-iparban gyártják és használják.

várható élettartam

Fogságban a fekete farkú nyúl körülbelül 5-6 évig él, és a vadonban ez az időszak kevesebb - sok állat hal meg, vadászok, ragadozók, betegségek vagy más okok áldozatává válik.