Sün - leírás, élőhely, életmód

A félénk aranyos sündisznóknak nincs szükségük további képviseletre, mert mindenhol megtalálhatók. A tüskés kis állatokat sikeresen otthon tartják, néha véletlenül az erdőben vagy a helyi területen elhullanak. A mai anyagban mindent meg fogunk nézni, ami érinti ezeket a kis csípős teremtményeket. Szó szerint a faj neve tüskés gátként fordul elő. De ne menjünk előre magunkkal, és mutassuk meg az összes kártyát.

Leírás és funkciók

  1. Ma mintegy 20 fajta sündisznó van, ezek mindegyike részben hasonló, de különbségek is vannak. Egy megkülönböztető tulajdonságot hosszúkás formájú, kerek és mozgó orr, az orrhíd rovátkájának jelenléte tekinthető. A sündisznák átlagos dimenziós jellemzői 20 cm hosszúak. A fej meglehetősen nagy, a szemek kerekek, hasonlítanak a gyöngyökre.
  2. Az állatoknak napközben rossz látásuk van. Kiváló fülük van, ugyanez mondható el a szagérzetről is. Az orr mozgó és nedves, a fülek kicsi, kerekek. Ellentétben a közhiedelemmel, érdemes azt mondani, hogy a sertéshúsú sünok nem kapcsolódnak egymáshoz. A sündisznák anyajegyek és csigák. Nem szabad azt sem feltételezni, hogy bármelyik tüskés teremtménynek van kötődése a sündisznákkal (például a tengeri sün, nincs semmi közös a köztük).
  3. Egy hétköznapi sündisznó alatt olyan állatot értünk, amely rovarokat táplál. Súlyuk alapján az állatok körülbelül 0,6-0,8 kg súlyúak. Jóllehet több súlyú képviselő volt, akiknek tömege elérte az 1,2 kg-ot. A női nemi egyének nagyobbak, a férfiak kisebbek. Hosszú lábak. 5 ujjal vannak éles karmokkal.
  4. A tűk egy kis farokot rejtenek el, ami általában 3 cm-ig terjed. A test felső része világosbarna színű, a belső tűk üresek, 3 cm hosszúak, érdekes, hogy minden tű egy izomrosthoz van kötve, amely csökkenti vagy emeli az izomrostot. azt. Minden évben a tűk fokozatosan kiszakadnak, a helyükön egy másik fedél képződik. Nem történik meg, hogy a sündisznó egyszerre megszabadult a szöges bundájától. Minden rendszeresen történik. Csak azok a betegek szabadulnak fel a tűktől, akik betegek.
  5. Ami a tűk számát illeti, körülbelül 6000-en vannak a család felnőtt tagjainál és körülbelül 3000 fiatalnál. A gerincek között egy rövid hajfedél van, felülről kiemelve. A hasi részen is könnyű, de mérsékelt, a fej kissé sötétebb. A sündisznák lehetnek szürke, szilárdak, de ez ritka. Vannak olyan foltok és fehér hasa is.
  6. Az egyének jellemzői magukba foglalják az összecsukódást, ha a sörfőzés veszélyt jelent. Ez azért lehetséges, mert a gyűrűs izomrostok a bőrt nyújtják. Ilyen helyzetben az állat hosszú lehet, amíg a fenyegetés eltűnik. Ami a tűk növekedési szögét illeti, különböző irányba ragadnak, de összességében harmonikusak. Ilyen megszakíthatatlan élő com.
  7. A terjedés több kontinensre terjed ki. A lakosság némelyike ​​szétszóródik az Eurázsia egész területén, más egyének Afrika északi oldalán laknak. Ezek a csíkok, vegyes területek és síkságok, mint ezek az egyének. A folyók közelében, például a sztyeppe-övezetekben és a sárkányrepülőkben lehetnek vastagok. Nem próbálnak mélyen bejutni a tűlevelűekbe, valamint a vizes élőhelyekbe.
  8. Természetes jellemzőik alapján a sündisznák nem rendelkeznek szokásokkal a tulajdonosok címkézésével. Csodálatos elszigeteltségben vagy kis csoportokban élnek. A terület kizárólag élelmiszer-keresésre szolgál. Gyakran előfordul, hogy a család képviselői találhatók az emberek lakása mellett, a parkterületeken, a mezőgazdasági területek közelében, a kertekben és a búza mezőkben. Az erdőben élő gyakori tüzek, valamint az élelmiszer- és emberi tevékenység hiánya miatt a szokásos helyről menekülnek a sünök.

Az élet útja

Загрузка...

  1. Az emberek éjjel ébren vannak. Egyedülálló létezéshez vezetnek, de ugyanakkor inkább egy házat építenek egymás mellé. Amikor a nap megtörténik, elkezdődik az élelmiszer keresési ideje. Reggel visszatérnek a menedékhelyre és alszanak. Az éjszaka folyamán a sündisznák képesek legyőzni mintegy 3 kilométert. Aktívabbak, ha az utcán felhős.
  2. Napközben maguk becsukódnak és aludnak. Különböző menedéket keresnek a bokrok vagy fák mellett. A lombozat és a fű sora. Meg tudják találni és kiválaszthatják a tartós élőhelyeket a nagy rágcsálóknak, akik elhagyták otthonukat. Amikor önépítő tevékenységet folytatnak, 20 cm-es átmérőjű rongyokat ásnak fel, száraz almát és füvet mint alomot.
  3. A nyáron nem lehet házat építeni, így viszonylag biztonságos területet választanak és ott élnek. A nőstények körülbelül 4-10 hektáros területet foglalnak el, a férfiaknak nagy területre van szükségük, így maguknak 7-12 hektárnyi területet vesznek igénybe A felnött nemzedék ellenségeskedés a területért, idegeneket, sőt társokat vezet. Ez különösen igaz a férfiakra.
  4. Ezek az egyének jól fejlett szaglás, hallás, de látásuk gyenge, különösen napközben. Amikor az egyének teljes sötétségben ébrednek, ételeket találnak szaggal. Az emberek jól úsznak, normálisan ugrik. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a sündisznák egyáltalán nem képesek erre. Mielőtt bármilyen tárgyat elhelyezne a gerincén, a sündisznák nyalogatják, mielőtt elpirulnának, majd vedd fel és zuhanyozzák fel.
  5. Meg kell jegyezni, hogy az ősz közepén a föld fokozatosan megfagy. Ilyen időszak alatt a fő élelmiszer jelentősen csökken a vizsgált személyeknél. Ekkor kezdődött az ilyen állatok aktívan felkészülni a hibernálásra.
  6. Leggyakrabban a télen a kérdéses állatok megpróbálnak elég nagy fészket építeni. A sünök a fák, a régi tuskók és a bukott fák halom alá helyezik őket. Amint súlyos hideg jelentkezik, az állatok elrejtik a menedéket, szorosan zárva a bejáratot.
  7. Magában a házban a sündisznák egy lehullott levelek halomba raknak. Felkerekednek és hibernáltak. Csak ritka esetekben, amikor a tél nagyon meleg és havas, talál egy zavaros sündisznót, amely a lyuk közelében halad.
  8. Ha valaki nem tudja, a szóban forgó egyének a tűvédőjüket használják különböző építőanyagok szállítására, hogy otthont rendezzenek. Ezután a sündisznók hibernálnak.
  9. Érdekes az a tény, hogy a sövények hibernálásakor a szívfrekvencia csak néhány ütésre csökken percenként. Ugyanakkor a vérnyomás jelentősen csökken. A testhőmérséklet ilyen pillanatban csak 2 fok!
  10. A hibernált időszak alatt az állat a tömegének egyharmadát elveszíti. A test fokozatosan felhalmozott zsírkészleteket tölt. Érdemes megjegyezni, hogy ezek az egyének egyszerűen kötelesek kb. 0,5 kg-ot felhalmozni a meleg szezonban. zsírszövet. Ellenkező esetben a hibernálás során éhségtől fognak meghalni.
  11. Érdekes, hogy a hibernálás után az állatok nem sietnek ki az utcára. Várják a pillanatot, amikor a levegő legalább 14 fokkal felmelegszik. Az ébredés után a szóban forgó egyének nagyon éhesek. Éppen ezért az ételt keresve éjszaka és a nap folyamán mehetnek.
  12. Figyelemre méltó, hogy a tavasz megérkezésekor az ilyen állatokban gyakran előfordul az olvadás. Ugyanez a folyamat is előfordulhat az ősszel. Érdemes megjegyezni, hogy a nyög nagyon lassan halad. Egy év alatt a sündisznót 3-ból csak egy tű helyettesíti. Ugyanakkor mindegyik akár 1,5 évig is eltarthat.

reprodukció

  1. Majdnem azonnal a hibernálás után az ilyen állatok elkezdnek párzási játékokat. Az eső meleg időjárásban kúszik ki a lyukakból, eszik le, és elkezd keresni egy párot. Figyelemre méltó, hogy a férfiak között igen komoly csaták merülnek fel. Az egyének folyamatosan harapják egymást, tüskés tűket használnak. Hangosan hangzik.
  2. Az ilyen kegyetlen szegfű ellenére az állatok nem szenvednek sokat. Gyakran a gyengébb férfi visszavonul és elmenekül. A csaták vége után a férfi elkezd gondoskodni a nőről. Folyamatosan örvénylődik a választott és a csendben.
  3. Az ilyen játékok leggyakrabban több órát tartanak. Végül a nő erősen megnyomja a tűket és a párpárokat. Ezután a terhesség körülbelül 2 hónapig tart. Szülés előtt a nőstény különálló fészket rendez az utódoknak. Az alját száraz levelek és puha fű borítja. Általában körülbelül 6 kölyök születik.
  4. Figyelemre méltó, hogy ha valaki utódokkal talál házat, a nő minden fiatalot egy másik biztonságosabb helyre szállít. A kis sündisznák teljesen tehetetlenek. Születés után a csecsemőknek tűk vannak. Az utódok gyorsan növekszenek.

tartózkodás

  1. Sokan úgy vélik, hogy sok európai sündisznó van. Az egyének száma azonban évente csökken. Ma a lakosság nagy része Afrika északi oldalán helyezkedik el. Ők is megtalálják a család képviselőit Kis-Ázsiában, Nyugat-Európában és Északkelet-Kínában.
  2. Az egyének sikeresen élhetnek Szibéria nyugati oldalán, a Kaukázusban, Kazahsztánban. Ezek nem közömbösek Új-Zéland terjeszkedéseivel. Vannak, akik az Alpokban élnek, legfeljebb 2 ezer méter tengerszint feletti magasságra emelkednek. A helyi helyeken törpe fenyők közelében élnek.
  3. Az elterjedési terület tekintetében a sündisznák alkalmazkodhatnak a változásokhoz, ezért szinte mindenütt megtalálhatók. Megkerülik a vizes élőhelyeket. Szeretnek egy személy mellett élni, gyakran találkoznak kisvárosokban és szeretettel járnak az úton.
  4. Ennek a családnak az egyénei réteket, vegyes sávokat keresnek, sűrű tűlevelű erdőket kerülnek. Található a szélein, az erdőben, a folyók közelében. A parkterületeken és más termesztett területeken is sokan vannak. Keresse meg a képviselőket a fűben, a homokos területek mellett, a parkokban. A bokrok mellett felszerelhetik otthonaikat, kivágva a kis barázdákat. A fák gyökerei közelében élnek, néha a rágcsálók elhagyott barlangjait foglalják el. Amikor ételeket keresnek, nem hagynak nagy távolságot otthonról.

élelmiszer

  1. A megvitatott egyének mindenevőnek minősülnek, ők nem válogatósak az élelmiszerekről. A sündisznók fő ételforrásai a különböző rovarok, férgek és csigák. Ezek az emberek szeretik a gyümölcs- és bogyós gyümölcsöket. Néha gabonaféléket táplálnak.
  2. Kevésbé ezek az állatok eszik moha, makk és gomba. Élelmiszer hiányában a sündisznák különféle élelmiszerhulladékokat táplálnak. Leggyakrabban megtalálják őket a házakban. Ezek az állatok ritkán gerinceseket vadásznak. A sünök megtámadják a zsibbadó hüllőket vagy kétéltűeket.
  3. Azok a személyek, akik többnyire a bolygó északi részén élnek, főleg békákon, mocsarakon és bordákon táplálkoznak. Az ilyen emlősök gyakran táplálkozhatnak csibékkel és tojással, amelyek madarak fészkei a földön találhatók.
  4. Különben érdemes megemlíteni, hogy a képviselt egyének türelmetlenek. Egy nap alatt annyi ételt fogyaszthatnak, amelynek tömege a saját súlyuk egyharmadának felel meg. Érdekes, hogy a sündisznák gyakran támadnak a bogarakra és a viperákra. A lényeg az, hogy ezekben az egyénekben a test nem érzékeny a veszélyes mérgekre.
  5. Számos tanulmány megerősítette, hogy a sündisznák gyakorlatilag egyáltalán nem reagálnak az ópiumra, az arzénre és a szénhidrogénsavra. A sünök csak nagy mennyiségű ilyen anyagot ölhetnek meg. Azonban nem tükrözik a mérgek mennyiségét, ami a nagy egyének számára halálos.

A sünök külön figyelmet érdemelnek. Nagyon érdekes egyének. A modern világban az ilyen személyeket gyakran megszelídítik, és háziállatokat készítenek. Fogságban biztonságosan élhetnek körülbelül 10 évig, szabadságukban pedig legfeljebb 5 évig.

Videó: közös sündisznó (Erinaceus europaeus)

Загрузка...

Загрузка...

Népszerű Kategóriák

Загрузка...