Fehér gólya - leírás, élőhely, érdekes tények

A gólyák mindenki ajkán vannak, az emberek folyamatosan találnak meséket a madár részvételével. Ezenkívül nem a legendák és természetesen a szülők magyarázata a gyermek előtt a „Hol vannak a gyerekek?” Témában. Néhányan a baba megjelenését a világnak tulajdonítják, hogy állítólag gólya hozta. Ők verseket készítenek és énekelnek a madárról, dicsérik. Ami annyira szokatlan, ez a fajta képviselői az elegáns megjelenésen kívül jelen vannak? Együtt értsük meg.

leírás

A mai napig több mint 12 madárfaj van e fajta csoportban. Gyakran vannak fehérek, akiket a szárnyon fekete szegély jellemez, valamint egy vékony csőr és hosszú vörös karmok. A madár híres hosszúkás és kifinomult nyakáról, teljes megjelenése a tökéletességről beszél.

Ezeknek az egyedeknek a faggyúból való megkülönböztető tulajdonsága büszke séta. Amikor a madarak összecsukják a szárnyaikat, félig sötétnek tűnnek. A színezés szempontjából nem létezik szexuális dimorfizmus, a női és férfi nemek egyének azonosak.

Ami a tömeget illeti, a gólyák súlya körülbelül 4-5 kg. 130 cm-es növekedéssel. A szárnyszárnyuk eléri a 2 mt. Méretben, kivéve, hogy azonosíthat egy nőt, kisebb. De ez kétes vállalkozás, sokan tévednek.

Egy ilyen gyönyörű madár leírása lehetetlen, hogy ne érintse meg létezésének ciklusát. A vita tárgyát képező család egyének körülbelül 20 éve élnek. Voltak olyan esetek, amikor a gólya 30 évig élt. Amikor egy madár fogságban van, az arány növekszik. A távol-keleti egyének 40-45 évig éltek. A madarak hosszú életűek, míg hozzátartozóik, fekete gólyák a vízben 18 évesek és fogságban éltek - 30 évig.

Az élet ritmusa

Majdnem egész életében ez a madár repül. Általában a repülés típusa nem gyorsul és ideges, hanem mérhető és szárnyal. Szárnyasok miatt a képviselt egyének nem tesznek sok erőfeszítést. Ha egy személy megfelelő helyet talál az égboltban, akkor repülni fog, és még a szárnyait sem fedi le. A család képviselői minden nap mintegy 250 km-re repülnek.

Amikor a gólya úton van, olyan jól ismeri az utat, hogy még aludhat. A szakértők ezt a következtetést vonták le, mert a repülés folyamán a madárnak pulzusa van, és a légzés mélyre válik. A hallókészülék azonban gyorsított ütemben működik, így az egyén úgy érzi, milyen gyorsan és hol megy a többi társa a csomagban. Körülbelül a gólya alszik, és a fiziológiás szinten más madarakat követ.

Amikor ez a család azt tervezi, hogy télre akar menni, nem egy madárállomány gyűlik össze, hanem sok. Ők szívesebben töltik a télet Afrikában, a helyi lakosok gólyafürtöket hívnak. A dolog az, hogy ezeket a rovarokat táplálják.

Tanulmányaik során szakértők tanulmányozzák a csengetést, amikor megfigyelik ezeket az egyéneket. Szatelliteket használnak, speciális tollakkal ellátva a tollas baráti társaságot. A jelet továbbítják a műholdnak, továbbítják a tudósoknak, azt vizsgálják. Ennek köszönhetően a szakemberek biztosan tudják, hogy a családi képviselők milyen életmódot képviselnek.

tartózkodás


A gólya az ázsiai és európai országokban szeretne letelepedni. Mivel a reprezentált területek nagyméretűek, a madarak eloszlása ​​fokozatosan keleti irányba csökken.

Amikor az egyének felkészülnek a tél eltöltésére, Indiában vagy Afrikában csinálják. Ahol a tél viszonylag meleg, gólyák maradnak, és sehol se repülnek. Ez inkább Európára és Afrikára vonatkozik.

Amikor a madarak megérkeznek a szokásos helyre a télre, azonnal megpróbálják összegyűjteni a nagy állományokat. Több mint ezer madár van, így ez a funkció lenyűgöző.

A fiatal állatokat nem mindig küldik el a tél eltöltésére az idősebb családtagok mellett. Maradhatnak, mert a repülési tervek hosszúak. A gólyák a nap folyamán vándorolnak, repülés közben szárnyalnak, és tisztességes magasságra emelkednek. Érdekes módon a madarak megpróbálják elkerülni a tenger feletti területeket.

Fészek épület

Azok a szakemberek, akik viselkedést és minden, a madarakkal kapcsolatos dolgot tanulmányoznak, különös figyelmet fordítanak a fészkek építésére. Mielőtt folytatná a manipulációt, a gólyák sokáig követik az embereket.

Ezért az ősi időkben volt egy olyan hit, amely átült a mai időbe. Vagyis, ha ez a madár fészke jelenik meg, hamarosan a család újjáéledése és a család állapotának általános javulása lesz.

Voltak olyan esetek, amikor az emberek hosszú megfigyelése után a gólyák közvetlenül a házuk tetejére települtek. Amikor egy személy talál egy fészket, egyáltalán nem ideges, hisz abban, hogy hamarosan nagyon boldog lesz. Néhány rajongó speciálisan felépíti az épület tetejét, hogy a madarak ott fészkeljenek.

Élelmiszer a természetben

Természetes jellemzőik alapján ezek a madarak gerinceseken és gerinctelen állatokon táplálkoznak. Viperek, békák, kis halak, gyíkok, férgek, hibák, szöcskék esznek.

A csirkéket a csőről táplálják. Étkezzen a mocsaras és alföldi helyeken. Ezen kívül táplálkoznak patkányokon és egereken, mólokon és más kis madarakon.

A legtöbb esetben a képviselt madarak sekély vízben folytatják vadászati ​​tevékenységüket. Érdemes tudni, hogy a gólyák nem szeretik a mélységbe menni. Továbbá a madarak a szárazföldön is enni tudnak. A madarak mindenféle rovarot és frissen vágott füvet fogyasztanak.

A vadonban ezek az egyének gyakran gyűlnek össze olyan helyeken, ahol az emberek füvet égetnek. Ilyen helyeken hatalmas különböző madarak felhalmozódása figyelhető meg. Égett területeken az egyének rengeteg rovar lárvát fogyaszthatnak.

A szóban forgó madaraknak egy jellegzetes jellemzője van, hosszú ideig képesek maradni egy helyen, zsákmányra várva. A gólyák gyakran kis rágcsálókat táplálnak. A madarak is várják az áldozatot a lyuk közelében, majd támadnak.

Ha a madarak vadászik a zavaros vizekben, gyakran véletlenszerűen járnak el, mivel ilyen környezetben nem látnak semmit. A gólyák vízbe merítik csőrüket, és időről időre bezárják. Ennek eredményeként találkoznak néhány élőlénygel.

Az ilyen madarak képesek lesznek elkapni a lehetséges ételeket is. A gólyák könnyen elkaphatják a különböző rovarokat és még szitakötőket is. E madarak kétségtelen előnye, hogy megsemmisítik a veszélyes rovarokat. Közülük meg kell különböztetni a cukorrépa, a bogár-kuzka és a bug-bug.

Emellett a gólyák nagy előnyökkel járnak a gazdálkodók számára. Ezek a madarak hatékonyan vadászják a medvét. Érdemes megjegyezni, hogy egy felnőttnek 0,7 kg-ra van szüksége. élelmiszer. Ami érdekes, a fiatal állományok etetése során az élelmiszer mennyisége jelentősen nő. A madarak az egész napot keresik az élelmiszer kereséséhez.

Érdekes tények

  1. Érdemes tudni, hogy e faj minden képviselője nem ártalmas madarakhoz tartozik. Afrikában van egy faj (marabou). Ezek a gólyák ragadozók, és a répán táplálkoznak. A helyiek hozzászoknak az ilyen madarakhoz, és nem figyelnek rájuk.
  2. Ezek a képviselők, akik Oroszország terjeszkedésében élnek, meleg területeken télre repülnek. Második hazájuk gyakran India és Afrika.
  3. Érdekes tudni, hogy az ilyen madarak nem eszik csak békákat és rovarokat. A gólyák kiváló munkát végeznek mérges kígyókkal. Azt mondhatjuk, hogy számukra még egy élvezet.
  4. A madarak tél után a szokásos fészkeikre térnek vissza. Gólyák a házukban kezdik helyreállítani a rendet. Meg kell jegyezni, hogy a képviselt madarak nagyon kötődnek otthonukhoz.
  5. Nagyon érdekes tudni, hogy ott volt a legrégebbi fészek, amelyben nem volt egyetlen gólya generáció. A madarak 380 évre telepítették ezt a helyet.
  6. Érdemes megjegyezni, hogy a fészek építése során akár 1,5 m átmérőjű is lehet. Sőt, súlya egy tonna egynegyede. A férfi a női fészkel, aki először a fészkéhez repül.
  7. Ami a tenyésztést illeti, a tojásrakás után a párok egymás után keltetik őket. Gyakran a férfiak a nap folyamán időt töltenek a fészekben, és a nő ellentétes - éjszaka.
  8. Ha a madarak a házak közelében zsúfolt helyeken fészkültek, akkor a fészket meggyulladták. Ugyanakkor az emberi konstrukciókat égették. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a gólyák több tüskés ágat használtak a tábortűzekből, hogy egy fészket építsenek.
  9. A gólyák elég kegyetlenek az utódaik számára. Ha a csibék gyengék vagy betegek, a szülők bármilyen kérdés nélkül dobják ki őket a fészekből. A fiatalkorúak megtanulják repülni két hónapos korukban.
  10. Különben is érdemes megemlíteni, hogy csak Japánban van egy igazi törvény, amely tiltja a gólya vadászatát.
  11. A repülés során egy felnőtt személy szárnyszaka elérheti a 2 métert.
  12. Olaszországban a gólyák teljesen megsemmisültek a 17. században.
  13. Télen történő repülések során ezek az egyének mintegy 10 ezer kilométeres távolságot fednek le.
  14. Mindig pihenés és alvás közben a gólyák az egyik lábon állnak. Ugyanakkor a lábak megváltoztatásához nem ébrednek fel.
  15. Gyakran előfordul, hogy a szóban forgó madarakat sasok vadászják és támadják. Érdemes megjegyezni, hogy a fehér gólyák élnek Oroszországban.
  16. Érdekes az is, hogy amikor fehér gólyák telepednek le, megpróbálják közelebb kerülni a személyhez, a fekete egyének, éppen ellenkezőleg, elkerülni az embereket.

A fehér gólyák nagyon érdekes fajok. Szokatlan karakterük van. Konkrétan ezek a képviselők békés szeretőek, és bizonyos mértékig segítik a mezőgazdaságban élő embereket különböző rovarok és kártevők megsemmisítésével.

Videó: Fehér gólya (Ciconia ciconia)