Kit Finale - leírás, élőhely, életmód

A bálna egy cetfélék rendjéhez tartozó emlős. A bálna bálna családjához tartoznak. A toll nagyon nagy állatok. Ők a második legnagyobb a bolygón, a második a kék bálnára. A fajok képviselői több mint 27,3 m-rel nőhetnek, súlyuk körülbelül 70 tonna vagy annál nagyobb.

megjelenés

Ezek a hatalmas emlősök átlagosan 20 m-ig nőnek, súlyuk 40-70 tonna, a méretük általában az élőhelyektől függ. A déli féltekén élők általában nem nőnek 20 méternél hosszabb. Az északon és az Északi-sarkon élő bálnák 25 méternél nagyobb dinával rendelkezhetnek. A nőstények a megjelenésük szerint szinte megkülönböztethetetlenek a nőknél. Mindkét nemnél felnőttek majdnem azonos súlyúak és méreteik lesznek. Néha a nők teste valamivel hosszabb.

A fajok más bálnák képviselői közötti fő különbség az aszimmetrikus színezés. Az alsó állkapocs területén a jobb oldalon fehér színűek. És balra - sötétebb. Ezekben az állatokban a farok alapja felfelé irányul. A hátsó fin a farok felé hajlított. Általában a hossza kb. 50 cm. Ez az állat teljes testhosszának körülbelül 1/5-a. Evés közben ezek a bálnák tágítják a szájukat. A köldöktől az alsó állkapocsig sok hajtogatásuk van. Ezek miatt a száj kitágul. Ezen túlmenően, az étkezésnek köszönhetően a víz a szájon áthalad. Az apró zsákmány megragadásához és kioltásához a bálna a bajuszát használja. Finvalokon több száz lemezből áll.

Hol lakik

Ennek a fajnak a képviselői megtalálhatók bolygónk minden óceánjában. Világszerte nyílt tengerekben élnek. Nyáron és tavasszal néhány népesség inkább a hűvösebb vizekre költözik. Az őszi időszakban a lakosság visszatér meleg vízbe, ahol mérsékelt vagy trópusi éghajlat uralkodik. Mivel a földi féltekék évszakai nem egyeznek meg, a déli és északi szélességi körzet lakossága váltakozik az egyenlítő körül. Nem metszik egymást egymással. A bálnák egyes csoportjai nem vándorolnak. Egész évben ugyanazon a területen vannak. Nyáron a Csendes-óceán északi részén élő emberek úsznak a chukchi-tengerre. Ekkor is megtalálhatók az Alaszka-öbölben és Kalifornia partjainál. Télen a Fülöp-szigeteken, Sárga és Japán tengereken élnek.

Az Atlanti-óceán északi részén a fajok képviselői Észak-Amerika partjai, valamint Izland és Norvégia közelében élnek. Sokan Grönland partjainál. Télen mindenütt élnek, a Mexikói-öböltől Spanyolországig, valamint Norvégia déli partjainál.

A déli féltekén élők folyamatosan migrálnak. Legnagyobb és legrégebbi úszás messze dél felé halad.

A finvalov élőhely-élőhelye - ez a poláris és mérsékelt éghajlat zónája. Alkalmanként megtalálhatók a trópusi tengerekben. A Finwales part menti vizeken él, ahol a mélység 200 m vagy annál nagyobb.

élelmiszer

Az élelmiszer finvalov alapja a világ óceánjainak kis lakói. Ez lehet tintahal, különböző halak és rákfélék. Szűréssel elkülönítik az ételt a vízből.

viselkedés


A tollakat a bálnák közül az egyik leginkább barátságosnak tartják. Olyan csoportokban élnek, amelyek 7-10 fős családot képviselnek. A vándorlás során vagy a takarmányozási terület közelében nagyobb csoportokba gyűjthetők - mintegy 250 fő. Tavasszal és ősszel inkább hidegebb vizekre költöznek. Ősszel visszatérnek szokásos élőhelyeikhez, ahol párosodnak. A finnek a sebességükről ismertek. A tengeri emlősök közül a leggyorsabbak. Néha 25 mph-ig terjedő sebességet érnek el. A víz alatt 15 percig maradhatnak, 250 méter mélyen búvárkodva.

A férfiak képesek nagyon alacsony hangokat adni. Az ilyen alacsony frekvenciák csak néhány állatot képesek reprodukálni az egész bolygón. A vokalizáció a Finval kommunikáció fő módja. Ez más bálnafajokra jellemző. A hangok frekvenciája 16-40 Hz. Az ember nem hallja őket.

reprodukció

A kutatók azt sugallják, hogy ezek az állatok monogámosak, és a tenyésztési időszakban találnak egy társat. Megfigyelték, hogy ebben az időben udvarlás jellemezte őket. A férfi elkezd követni a nőstényt, miközben különböző alacsony frekvenciájú hangosításokat tesz közzé. Ezek a hangok hasonlítanak a humpback bálna által előállított hangokra. De összetettebbek. Egy tanulmány eredményeként kiderült, hogy csak ilyen fajok férfiak képesek ilyen alacsony hangokat kibocsátani. Az alacsony frekvenciájú hangokat a finvallok használják annak érdekében, hogy azokat a vízoszlopban a lehető legnagyobb mértékben el lehessen terjeszteni. A nő akkor is hallja őket, ha nagyon messze vannak. Nagyon fontos számukra megtalálni és hallani egymást, mert nincsenek bizonyos párosítási helyeik. Ahhoz, hogy egymással találkozhassanak, egy ilyen módon kell kommunikálniuk a távolban.

A párosítás, valamint az utódok megjelenése a világba az őszi utolsó hónapjában és a tél kezdetén esik. Ebben az időszakban a populációk meleg vízben élnek. A terhesség 11 hónapig vagy egy kicsit tovább tarthat. A nőstény 2-3 évente utódokat termel. Általában 1 borjú születik. Néha 2 van, de ebben az esetben az utód nagyon gyenge, és gyakran meghal. Egy új párosítás előtt a női finálé hat hónapig tart. Ha a tenyésztési időszakban nem volt terhes, kb. 6 hónapig nyugszik.

A faj képviselői 4-8 év alatt érik el a szexuális érettséget. Ugyanakkor a férfiak 18,5 m hosszúak, a nőstények pedig majdnem 20 m-re nőnek, de a testük maximális hossza körülbelül 22-25 év. Ebben a korban az egyének fizikai érettsége jelentkezik. Körülbelül hat hónapig a nőstény táplálja a kölykeit a tejével. A kis fintail szokásos módon nem szopja az anyatejet, így az anya a szájába fecskendezi. Ebben az esetben csökkenti a mellbimbó szélén található körkörös izmokat. Az etetés minden nap 10-12 percenként történik.

E fajok képviselői átlagosan körülbelül 95 évig élnek. De néhány ember akár több mint 100 évig élhet.

Az ellenségek


A felnőtteknek nincs ellenségei a természetben. De a 20. század első felében ezeket a bálnákat kegyetlenül vadászták az emberek, akik szinte abszolút kihaláshoz vezették a fajokat. Az 50-es években évente mintegy 10 ezer embert fogtak. A fiatalok gyakran nagy ragadozók áldozatává válnak. A gyilkos bálnák támadják őket. De mivel a finvala általában csoportokban él, az idősebbek védik őket.

A finvalok hozzájárulása az ökoszisztémához az, hogy nagy mennyiségben fogyasztanak planktonot. Sok parazita él a testén. Ezek különböző házak, férgek és puhatestűek.

Gazdasági érték

Az emberek évszázadok óta vadászják ezeket a bálnákat. Testük minden olyan részét használták, amelyek élelmiszer, üzemanyag és építőanyagok voltak. Az emberiség negatív gazdasági szerepe nem játszható le.

Biztonsági őr

A finvalov túlzott megsemmisítése azt eredményezte, hogy ma már számuk jelentősen csökkent. Különösen aktívan megsemmisültek a 20. században, amikor elkezdték használni a modern bálnavadászati ​​technológiákat. Ennek eredményeként a finvalov lakossága majdnem teljesen elkapott.

Ezek az állatok gyakran összeütközik azokkal a hajókkal, amelyek súlyosan megsérültek. Leggyakrabban ez a Földközi-tenger vizében történik. Itt van az ilyen esetek a bálnák halálának fő oka. Az Egyesült Államok keleti partjainál 2000–2004-ben öt ilyen összecsapás történt, amelyek az állatok halálát eredményezték. Néha a bálnák halászhálókon halnak meg.

1976 óta tilos a finomságok halászata a Csendes-óceán északi részén, valamint a déli féltekén. Ezt a tilalmat a Nemzetközi Bálnavadászati ​​Bizottság fogadta el. A tilalom célja a finvalov számának helyreállítása. Az Atlanti-óceán északi részén csak 1990-ben állt le a vadászat. Figyelemre méltó, hogy Grönlandon élő őslakosok esetében kivétel van e bálnák halászatáról. Izlandon 2006-ban újra ipari fogásba kezdtek, és 2005-ben Japánban tudományos célokra.

Videó: bálna fin (Balaenoptera physalus)