Karavaika (Plegadis falcinellus) - leírás, élőhely

A karavaika egy érdekes madár, amely a besorolás szerint a gólya rendelésre kerül, és az ibis családhoz kapcsolódik. Mint a család legtöbb tagja, ezek a madarak boka és közepes méretűek. Meglehetősen hosszú lábuk ellenére a futási képességük nem sajátos. Az égen a jég kenyeret is ritkán emelik, főleg csak olyan esetekben, amikor valódi veszély áll fenn.

Ami az élőhelyet illeti, elég nagy. Ezeket a madarakat Európában, Ázsiában, Ausztráliában, Amerikában és Afrikában találták. A szerelmesek nem élnek egyedül. Az egyének egész kolóniáját alkothatják, de főleg párokban tartják őket.

Azok az emberek, akik mérsékelt éghajlattal rendelkező övekben élnek, valamint északon, más területekre repülnek télen. Például az Oroszországban élő téli kenyér melegebb helyekre utazik, nevezetesen Ázsiába és Afrikába. Tavasszal, március körül, a madarak általában visszajönnek. A karamell fészkeket a különböző tározók partján vagy mocsaras területen helyezik el.

Karavaek megjelenése

Ezeknek a madaraknak a tollazata többnyire vöröses-barna vagy sötét gesztenye színű. Amikor a fényes nap alatt vannak, a tollak csillognak és kissé megváltoztathatják a színt, zöld vagy bronz fényt kapnak. Ha távolról nézel fel a felnőtt madarakat, akkor szinte feketenek tűnnek. A madár hossza legfeljebb 60 cm, testtömege 700 gramm. A szárnyak hossza közel 100 centiméter.

Ezeknek az egyéneknek a jellegzetes fényes jellemzője egy szokatlan csőr, amely ív alakú, kissé lefelé irányul. A hossza elérheti a 12 centimétert. Ha összehasonlítjuk a körforgalmat a gólyákkal, meg lehet jegyezni, hogy ezek hossza valamivel kisebb, mint a rokonoké, de ez nem akadályozza meg, hogy a körforgalom csendesen mozogjon a vizes élőhelyen.

faj

Az ibis család ma 32 madárfajjal rendelkezik. Ezeknek az egyéneknek a megjelenése közös vonásokkal rendelkezik: hosszú lábak, kis méretű, valamint ív alakú csőr. Találkozhat az ibis képviselőivel, lehet, hogy minden kontinensen, az Antarktisz kivételével. A kenyér legközelebbi hozzátartozója a szent ibis.

Életmód és viselkedés

Általában a kenyeret a fészkelőhelyek elhelyezésére nádágyakkal vagy fákkal a folyók és tavak közelében találják. A pelikánok, a kanalak és a gémek gyakran közel állnak hozzájuk. Ezek a fészkelő madarak olyan területeket választanak, amelyeket nehéz elérni. Nagyszerű lehetőség a folyók kis szigetrészei, a vízzel elárasztott rétek, valamint a távoli tavak.

Carawaykas nagyon aktív madarak, amelyek szinte soha nem állnak meg. Majdnem egész idő alatt olyan helyekre mennek, ahol meglehetősen kicsi a fenék, és hosszú és ívelt csőrük segítségével. Időnként ezek a séták egy ideig megállhatnak, majd a kenyerek egy fán ülnek.

adag

Ezeknek a madaraknak a táplálkozásának alapja az élő lények, amelyek a vízben vagy a földön találhatók, valamint a különböző növények. A földön általában a madarak találkoznak a lárvákkal, a bogarakkal, a lepkékkel, a sima fejű és a sólyomokkal. A víziállatok, a békák, a rákfélék, a dudorok és a különböző kis halak esetében a kenyerek fő táplálékává válnak. A madarak étrendjében az algák is szerepelnek. Érdekes, hogy a nőstények és a férfiak az ízlésükben vannak különbségek. A férfiak többet eszik, de rovarok, mint a nők. Amint eljön az idő a békák és a dudorok erőteljes aktivitására, ezek a főcsészék fő ételévé válnak. Amikor a sáska invázió megkezdődik, a madarak rovarokra váltanak, ami meglehetősen logikus és racionális.

reprodukció

Miután a madarak visszatérnek a meleg országokból, az első dolog, hogy elkezdték felépíteni a házukat, hogy hosszú távon visszaállítsák. Erre a kérdésre nagyon gondosan fel vannak szerelve a kenyér, ágakat, füvet, nád- és levélrészeket gyűjtenek. Ennek eredményeként a fészek elég terjedelmes.

A fészek átmérője elérheti az 50 centimétert, és mélysége legfeljebb 8 cm lehet. Alakjában hagyományosan kerek, nagyon szép. A legtöbb esetben a madarak fészket helyezik cserjékre vagy fákra, hogy a jövőbeli csibék teljesen biztonságosak legyenek.

A nőstény legalább három tojást tartalmaz, maximum hat. Nagyon szokatlan kékes-zöld árnyalattal rendelkeznek. A keltetőtojások többnyire a női gondozás, azonban a férfiak is aktívan részt vesznek ebben a folyamatban. A keltetés sorrendben történhet. A férfiak élelmiszert is szereznek, és a fészekben a nőstényhez viszik.

Legfeljebb három héttel később, a csibék kikerülnek a fénybe. Ettől a pillanattól kezdve a szülők fő feladata, hogy táplálkozzon a csibéknek. Amíg a csecsemők nőnek, a nap folyamán akár 11 alkalommal is enni tudnak. Idővel az étkezések száma fokozatosan csökken. A csibék közvetlenül a szüleik csőréből táplálkoznak.

A karavaek fészkelőit feketével borítják. Amíg el nem érik a felnőttkorot, megváltoztatják a színüket, és körülbelül 4-szer lefelé, majd elkezdenek tollakkal fedezni magukat. Három héttel a keltetés után a csibék már megpróbálnak állni a szárnyon. Ekkor még mindig nagyon rosszul repülnek, és csak rövid távolságokat tudnak leküzdeni. A 4 hetes életkor elérése után a csibék már önállóan is képesek repülni, és a szüleikkel együtt maguk is kaphatnak ételt. Már a nyár végén a csibék szembesülnek az első komoly télelő repüléssel. Természetes körülmények között a karavaek átlagos élettartama 20 év.

Videó: Loaf (Plegadis falcinellus)