Goshawk - leírás, élőhely, érdekes tények

A sólyom egy ragadozó madár, amely a sólyomszerű és új osztályú madarak családjába tartozik. Ezt a családot a repülési sebesség és a nagyméretű mozgékonyság jellemzi. Néhány szakértő a madarakat éles szemekkel hívja, és a fénysebességgel repül. Ez részben igaz információ, az egyén sokáig lefagy az égbe, zsákmányt keres, majd a járat minden sebességével rohan. Színes színeikben faragottak és apró, szépek, kiemelkedtek a többitől. De nem fogjuk azonnal megérinteni a fő dolgot, akkor kapunk egy ötletet.

leírás

  1. A madarak híresek dimenziós tulajdonságaikról, a goshawk a család legnagyobb képviselője. A test mérete azt a tényt eredményezi, hogy ennek a fajta csoportnak a madarak testtömege 1,5 kg-ra nő.
  2. A sólyom hossza eléri a 70 cm-t, az egyik szárnya kb. 35 cm, míg a család többi tagjánál a szárnyak legfeljebb 15-25 cm-re nőnek, valamint a sólyom-család is tartozik. A testtömege csak 120 g. És az egész test hossza 30 cm körül változik, így összehasonlítás céljából.
  3. Az egyének fején mindig vannak tollak, ugyanez mondható el a lábakról és a nyak felső részéről. Mivel a goshawk természeténél fogva ragadozó, csőrének meg kell felelnie az ilyen madarakra vonatkozó valamennyi szabványnak. Hajlított és lefelé irányított, erős, kicsi.
  4. Ahhoz, hogy megértsük, hogy maga előtt van e faj madara, elég a felső harapás tetejére nézni. A héjafogak családjához nincs jellemző. A csőr alapja a csupasz bőrfelület, a ceres. Az orrlyukak ebben a zónában találhatók.
  5. Ami a szem árnyékát illeti, színeik minden héjra jellemzőek. Az írisz narancs, sárgás, erősen sárga vagy vöröses. Szintén a szemek lehetnek barnaek vagy szürke-barnaek. A madarakban a szem árnyéka idővel változik, gyakran a szín könnyebbé válik, de nem feltétlenül.
  6. E fajok egyénei híresek az éles látásukról, a madarak 8-10-szer jobbak az embereknél. Állítsa be a szemet nem oldalirányú, mint sok családtag, hanem egyenes. Ez azt jelenti, hogy mindkét szem elé kerül, így a sólyom egyszerre látja mindkét szemét. A madaraknak nem kell a fejüket megfordítaniuk, mert ennek ellenére hosszú távolságra észlelik a zsákmányt.
  7. Ezen kívül jól fejlett hallókészülékük van, de a szagló receptorok nagyon rosszul működnek. Érdekes, hogy minden ragadozó madár, köztük a képviselt egyének is, nem az orrukban fognak szagokat, ahogyan sokan hozzászoktak a hithez, nevezetesen a szájüreghez. Emiatt, ha fogságban egy személy vesz egy hiányzó húsdarabot, hamarosan megszabadulhat róla egy kellemetlen szag miatt.
  8. A megvitatott madarak a felső részről sötét árnyalatúak. Ez lehet a barna, szürkés, pala vagy barnásfekete árnyalat. Az alsó részből a test könnyű, vagyis sárgás, fehéres, okker. A fiatalkorúak sötét csíkokkal rendelkeznek a test alsó részének fehér alapon.
  9. Természetesen nem minden egyénnek van sötét színe. A természetben tiszta, világos madarak vannak sötét csíkokkal. Még az azonos családú madaraknak is teljesen eltérő tollazata lehet a színek tekintetében. Például a Kamcsatka Goshawk és a déli régiók teljesen másak. Egyesek fehéresek, mások pedig sötétek. A tudósok még nem találták meg ezt a magyarázatot.
  10. A mancsok sárgás árnyalatúak, ugyanaz a szín nyitott orr az orrlyukak területén. A karmok hosszúak, a fogás erős az ilyen méretű madarak számára. A korosztálytól függően az ujjak vastagsága és hossza változhat. Nincsenek tollak, a lábak nagyon fejlettek az izomzat szempontjából.

adag

  1. A szóban forgó egyén élelmiszerének alapja a kis méretű madarak. Ráadásul a rágcsálók különböző rágcsálókon és kevésbé rovarokon ragadnak. A reprezentált családi vadászat néhány madárfaja kígyók, varangyok, gyíkok, békák és halak.
  2. Ezen fajok képviselőinek aránya elsősorban kis madarakból áll. A sólyomok gyakran megtámadják a pisztolyokat, a kesztyűket, a pelyvákat, a göndöröket, a wagtails-t, a lencse- ket, a lófaragókat, a vérmadárokat, a csokrokat, a kereszteződéseket, a ropogókat, a vöröscsíkot, a verébet stb.
  3. Ezenkívül a kérdéses példányok a játékban és a nagyobb méretű zsákmányban állnak. Gyakran menüjükben lehetnek poggyászok, galambok, vízimadarak, hollók, fácánok, tarka faragók és mogyoróhüvelyek. Ezen kívül, hawks húzza az egereket, nyulakat, nyulakat, ermineket és mókusokat.
  4. Gyakran vannak olyan esetek, amikor a képviselt egyének még denevéreket is vadásznak. Továbbá, ha a hínárhüvelyeket többször is vadászni lehetett, akkor a sólyomokat is megfigyelték. Hasonló eseteket rögzítettek Afrikában. Sólyákat énekeltek. Ezen túlmenően ezek a madarak ismételten regalálták a mongózt.
  5. Gyakran a sólyomok nem hajlamosak a magasra emelkedni a zsákmányt keresve. Ez a sasok előjoga. Az utóbbi alapvetően az egyetlen módja a vadászatnak. A bemutatott sólyomok ravasz és nagyon bátor emberek.
  6. A goshawksek türelmesen nyomon követik a zsákmányt, és a jobb oldalon, az áldozat váratlan pillanatában támadják meg. Továbbá gyakran vadásznak egy erdős területen. Ilyen madarak repülnek a fák között, és megragadnak mindent, ami az ételhez jön.
  7. Ezzel egyidejűleg a sólyom is könnyen mozgatható célt vadászhat, ami egy helyen található. Amint a sólyomnak elég zsákmánya van, keményen elkezd nyomni a lábát. Ennek eredményeként a ragadozó éles karmokkal áttöri az áldozat testét, és repülés közben megöli. Ebben az esetben a sólyom teljesen elfogyasztja a zsákmányt, még a tollak elhagyását sem.

reprodukció

  1. Meg kell jegyezni, hogy a szóban forgó csoport egyénei monogámos ragadozó madarak. Ebben az esetben a páros lojalitás az élet végéig marad. Az ilyen héjak évente egyszer reprodukálják az utódokat. Gyakran az ilyen személyek párzási ideje a tavasz közepén kezdődik.
  2. Ezek a ragadozók az otthoni elrendezésüket a párzási időszak előtt hajtják végre. Fészket építhetnek önmagukban, vagy készen állnak, más madarakból is. Ne felejtsük el, hogy ezek az egyének meglehetősen lenyűgözőek.
  3. Ilyen jellegzetesség miatt elég nagy fészket építenek. A héja lakóház átmérője elérheti az 1 métert. Gyakran előfordul, hogy ha a madarak önállóan fészkelnek, megpróbálják megtalálni a fák koronáin.
  4. Egy alkalommal a nőstény akár 5 tojást is hordoz. Ezt követően elkezd keltetni őket. Az ilyen eljárás időtartama 1 hónapnál hosszabb ideig tarthat. Amint a fiatalok születnek, az anya további 20 napig ül velük.
  5. Egész idő alatt a férfi intenzíven őrzi és táplálja a családot. És csak 3 hónap elteltével a csibék teljesen függetlenek lesznek. Teljesen képesek elhagyni a fészket, és önállóan szerezhetik meg saját ételeiket.

tartózkodás

  1. A Hawksnak nagyon nagy élőhelye van. Szinte az egész Eurázia területén élnek. Szülőföldük lehet Afrika, Ausztrália, Indonézia, Amerika, a Fülöp-szigetek, Madagaszkár, Tasmania és Ceylon.
  2. Ezenkívül az ilyen egyének megtalálhatók mind a hegyekben, mind a síkságon. Ezen túlmenően, a sólyom nagyon jól érzi magát a dzsungelben, a különböző erdőkben, a savannákban stb. Annak ellenére, hogy az emberek erdőkben élhetnek, nem próbálnak mélyebbre mászni. Előnyben részesítik a szél és a könnyű erdőket.

Érdekes tények

Érdemes megjegyezni, hogy a szóban forgó egyének a legszebb vadászok közé tartoznak. Az ilyen madarak hosszú ideig várják a zsákmányt. Hawks nagyon hosszú és szorosan figyelte az áldozatot. Amint a zsákmány kilép a barázdából, a sólyom gyorsan megragadja.

A sólyom egész családja külön figyelmet érdemel. Ezért ma áttekintettük ezt a fajta csoport egyik képviselőjét. A Goshawks rejtett életmódot vezet, részben ennek köszönhetően, nem alaposan tanulmányozzák őket. Ezek az egyének az érintett szervezetek védelme alatt állnak, hiszen számuk szigorúan rögzítve van. A mai anyagnak köszönhetően mindent megtanult a goshawks-ről.

Videó: Goshawk (Accipiter gentilis)