Fácán - leírás, élőhely, érdekes tények

A fácán a fácáncsaládhoz tartozó meglehetősen népszerű madár. A fácánfajtát hosszú ideig tartották a legjobb játéknak. A gazdag európai birtokokat fogták, és csak különleges alkalmakkor szolgáltak. A fácán ételeket mindig különleges finomságnak tartották. Eddig a fácánok akár otthon is tenyészthetők.

A háziasítás folyamata

A fácán második neve a kaukázusi fácán. Ez a madárfaj osztályba sorolható. Meglepő, hogy ez a képviselő valójában egy közönséges hazai csirke hozzátartozója, de minden vadász számára is kívánatos célpont lesz.

Ha úgy gondolja, hogy az ókori mítosz Görögországból származik, az európai fácán köszönhető a tengerészeknek, akik ezt a madarat a Colchis-ból hozták, amikor elindultak egy utazásra, hogy megkapják az aranypapírt. Azt kell mondanom, hogy ez részben így van. A görögök Arisztotelész élete idején Európába hozták a fácánt. Ezt követően ez a faj megjelent a Római Birodalomban, majd Ausztria, Németország, Csehország és Magyarország területére terjedt. A 19. században a fácánok Észak-Amerikában és Ausztráliában is megkezdődtek.

Érdemes megjegyezni, hogy a fácánokat gyakran otthon tenyésztették, de ez nem tette lehetővé a fajok teljes háziasítását, mivel nem volt különösebb gazdasági előny. A fácánokat leggyakrabban gazdag birtokok tulajdonosai tenyésztették, akik később vadászatot szerveztek a vadászatra. Csak a 20. században kerültek a fácánok félig házi vagy házi madaraknak.

megjelenése

A fácán nagyon nagy madár, test hossza eléri a 90 centimétert. Szinte fele farok. A fácán 700 grammtól egy kilogrammig terjed. A férfiak hagyományosan nagy tömegűek és két kilogramm súlyt érhetnek el.

A fácánok fő jellemzője egy meglehetősen hosszú farok, amely ék alakú. A farok 18 tollból áll, amelyek fokozatosan kúposak a vég felé. A fácánok hím feleinek képviselői barna farokkal rendelkeznek, néha vörös színű árnyalatú rézszínnel, a farok szélén lila csík látható. A nőknél a farok kevésbé fényes, általában barna. Az északi pontyok színe megkülönböztethető. A fej és a nyak területén zöld és arany színű tollak, a hátsó narancssárga tollak, amelyek határai fekete színűek.

A gyöngytyúk közös jellemzői

Sokan azt mondják, hogy a fácánhús gyöngytyúkhúsnak néz ki. Ez nem meglepő, mert a gyöngytyúk vagy a "királyi" madarak szintén a csirke-szerű rendhez tartoznak. A gyöngytyúk különbözik attól, hogy kisebbek, mint a fácánok. Az utóbbi maximális tömege 1600 gramm.

Az is lehetséges, hogy a gyöngytyúkat a fácánról megkülönböztetjük a tollazat színével. A "királyi madarak" tollai szürke, fehérek és foltosak. A fácánok világosabb madarak, amelyek színe nagyon változatos.

A fácánok elterjedése a vadonban

Természetes körülmények között a fácánok megtalálhatók az Eurázia szinte minden részén, a madarak a Fekete-tengertől Japánig közösek. Érdemes megjegyezni, hogy ezek az egyének jól élnek mind a hegyekben, mind az alföldön. Az ilyen széles körű elterjedés kapcsán még azt is gondolhatnánk, hogy az életre vonatkozó feltételek alkalmasak ezekre a képviselőkre. Valójában azonban a fácánok szigorúan felveszi azokat a területeket, ahol sűrű növényzet van, jobb, ha tüskés és összefonódó. Ezen madarak számára is fontos tényező a közeli vízforrás elhelyezkedése. Még a hegyvidéken vagy a sztyeppén is, a fácánok hagyományosan a folyók és folyók partján helyezkednek el, ahol a nádasok és a különböző cserjék is vannak.

Emellett a fácánok gyakran megtalálhatók a mezőgazdasági földterület közelében. Ezeken a területeken a madarak többnyire táplálkoznak, de a fészkek soha nem elégedettek, mivel a kutyák, macskák és patkányok elpusztíthatják őket. A fácánfészkek csak a nádasok vagy a tüskés bokrok vastagságában vannak elhelyezve, ahol elég nehéz lesz elérni őket.

A természetes élőhelyeken szinte mindent esznek. Rovarok, kis gyíkok és férgek táplálkozhatnak. Az étel és a fácánok táplálkozásának folyamata a fő tevékenység, mivel a madarak az idejüket szentelik, kivéve azt az időszakot, amelyet az alváshoz vagy a tollak tisztításához töltenek.

A felnőtt fácánok is élvezik a fiatal növényi levelek, bogyók, magvak és gyümölcsök étkezését. Fontos megjegyezni, hogy ezek a madarak csak a földön vagy a meglehetősen magas növényeken találhatóak. A fácánok nem tudják, hogyan táplálkozhatnak közvetlenül a fákon, de ha a madarak veszélyben vannak, a magas ágakon elrejthetők.

Hogyan törődjünk a fácánokkal otthon?

Általában a fácánokat hagyományosan vadon élő madaraknak tekintik, azonban ma már nagyon gyakoriak a háziállatok. Ezek a madarak nagyon szép esztétikailag szépek és fényes tollazataik miatt. A fő érték ebben az esetben természetesen a fácánhús. Sok ínyencek felismerik ezt a húst a legértékesebb terméknek. Emellett a tojást is élelmiszerként használják, és ezek a madarak ugyanolyan számú tojást kapnak, mint a hagyományos csirkék.

Általánosságban elmondható, hogy a fácánokat nem nehéz otthon tartani, ez a folyamat hasonlít a csirkék tartalmára. Természetesen ezeknek a madaraknak a fenntartása és tenyésztése bizonyos sajátosságokat mutat, azonban teljesen terhesek. Ezen túlmenően a fácánok tartalmának megőrzése nemcsak előnyös, hanem érdekes is, ezért a tenyésztő madarak néhány sajátossága is egyszerűvé válik.

A fácánhúst ma már számos étterem komplexum vásárolja meg, mivel ez a termék finomságok közé tartozik. Ezenkívül további pénzeket lehet beszerezni a tojás és a tollak értékesítéséből. Ennek a vállalkozásnak egy másik iránya a dekoratív madarak tenyésztése, amelyeket elsősorban a ház karbantartására szereztek.

E fajta madarak nagyon értékesek a vadászat szempontjából. Az ilyen szervezetek élő fácánokat vásárolnak a vadászat megszervezésére.

A fácánok fenntartásához nem szükséges sejtek vagy helyiségek szervezése. Az a tény, hogy a fácánok csendesen élnek egész évben a szabadban, a középső öv éghajlatában. A fácánok egyáltalán nem félnek a fagytól, és szép és meleg tollazataiknak köszönhetően a télen nyugodtan tölthetik a télen.

A fácánok tenyésztésének megkezdéséhez szükséges, hogy megvásárolják a tojásaikat, vagy a különböző nemekből származó felnőtt egyedeket, de ugyanazokat a fajokat. Ezt követően a tenyésztőnek gondosan meg kell vizsgálnia a tenyésztés változatosságát és jellemzőit.

Mi a táplálék a madarak otthon?

Nagyon fontos a madarak megvásárlása és a tér megteremtése előtt, a fácánok tartásának sajátosságainak tanulmányozása, valamint a táplálkozás megértésének megértése.

Ezeket a képviselőket az jellemzi, hogy sokáig élnek. Természetes körülmények között ezeknek a madaraknak az átlagos élettartama 5-7 év. Abban az esetben, ha a körülmények kedvezőbbek, ezek az egyének legfeljebb 15 évig élhetnek. Otthon a fácánok akár 18 évig is élhetnek, de csak akkor, ha kényelmes életkörülményekkel rendelkeznek.

Gazdasági körülmények között, vagy egyszerűen a fácánok házi tenyésztésénél, a születéstől kezdve először főtt tojással etetik őket, amelyeket korábban apróra vágottak. A tojásokhoz zöldeket lehet hozzáadni, amelyek szintén finomra vághatók, valamint a gyengéd férgek. A fácánokat először két óránként szükséged lehet. Ha a takarmányozás után bizonyos ételek maradnak, azonnal ki kell dobni. Éjjel a fácánok is táplálkoznak, elegendő lesz kétszer egy éjszaka. A táplálást a fény jelenlétében, körülbelül fél órán át kell végezni. Ebben az időszakban hozzáadhatja a feed feedhez is.

Amint a csibék egy héttel ezelőtt vannak, gazdagíthatja az étrendet főtt kölesekkel, amelyekben hozzá kell adni apróra vágott zöldeket is. A jövőben a menübe be kell vezetni a takarmány, köles, zúzott kukorica. A zöldből válasszuk a lóhere és a pitypang.

A felnőtt fácánok tökéletesek a takarmánycsirke takarmányok, köles, napraforgómagok és a kukorica számára. Ajánlott, hogy a felnőttek is csigákat adjanak. Érdemes megjegyezni, hogy a fajta madárai szívesen fognak elfogyasztani a Colorado bogarakat is. Továbbá meg kell adni nekik a tortát. Télen a madarak étrendjét cukorral, halolajjal, valamint aszkorbinsavval kell kiegészíteni. Ezek a termékek szükségesek ahhoz, hogy a fácánok fokozzák a szervezet immunrendszerének védelmét.

A fácánok viselkedése és szaporodása

A fácánok érdekes vonása az, hogy nagyon gyorsan mozoghatnak a talajon a mancsukon, de a repülés, még egy rövid is, túl nehéz számukra, ami nem hajlandó végrehajtani, ezért rendkívül ritka, hogy a repülő fácánokat látják. A fácán férfiak mindig óvatosan őrzik területüket és fészket. Néha a madarak még életüket is feláldozzák, de nem engedik az ellenséget a fészeknek. Ezeknek a madaraknak a településeit leggyakrabban a különböző növények sűrűjében található víztestek közelében találják.

A nap nagyon melegében a fácánok elrejtődnek a növények alatt, ugyanabban a bokorban, ahol fészkelnek. A vadászat és a madarak etetése elhagyja az estét, valamint reggel. A fácánok a fészkek mellett aludnak a növények árnyékában.

A tavasz kezdete előtt a fácánok olyan állományokban élnek, amelyek azonos nemű egyénekből állnak. A férfiak állománya általában több, mint a nőstény. Amint megjelennek a tavasz első jelei, a hím elválik a nyájtól, és egy nőt választ. Ezután elkezd énekelni hangokat, hogy felhívja a másik oldal figyelmét, és tájékoztassa a többi férfit is arról, hogy a nő már elfoglalt, hogy senki más ne követelje.

Ezután a fészek szervezésének folyamata. Hagyományosan a növények gyomrában található a fűben, úgyhogy a fészkelőhely nem látható. A fácánok nősténye egyedül kelteti a tojást, és általában ő maga gondoskodik a kikészítéshez szükséges időről. A férfi ebben a folyamatban egyáltalán nem vesz részt. A tojás elhelyezésétől és az első csibék megjelenésétől fogva hagyományosan körülbelül egy hónap. Az egyik tenyésztési pár egy-húsz csirke. Természetes körülmények között a fácánok monogámi életet élnek.