Szürke shrike - leírás, élőhely, érdekes tények

A Bird Grey Shrike-ot valódi remete, a természetben ritkán láthatjuk. Ha még mindig igazán szeretné látni a faj képviselőit, akkor sok türelmet és figyelmet kell szentelnie. Ezek a madarak megpróbálják minél távolabb tartani az embert. Általában az erdő szélén vagy mocsarak közelében élnek. A madarak magasan ülnek egy fán vagy cserjein. Ennek a madárnak az éneke hasonlít a negyvenes évek hangjaira.

Napjainkban a szürkeszövések száma kicsi. Ezért törvény által védett. A számok csökkenése annak a ténynek köszönhető, hogy a rájuk eső mocsarak és erdők megsemmisülnek. Ahhoz, hogy megmentsük a zsugorodást, valamint sok más madárfajt, gondosan kezelni kell a természetet.

megjelenés

Ez a madár meglehetősen nagy a rokonaihoz képest. A test hossza kb. 27 cm, a madár akár 70 g súlyú. Hátul hátborzongató árnyalatú. A hasuk fehér. Van egy minta a mellen. A szárnyak fekete. A faruk hosszú, fekete is festett. Könnyű csíkok vannak a farokon és a szárnyakon. A fejen van egy csík is fekete maszk formájában, amely a csőr közelében kezdődik és áthalad a madár szemein. Shrike egy ragadozó madár. Ezért csőrének jellegzetes horogja van. Nehéz megkülönböztetni a nőstényt a férfitól. Színük ugyanaz, de a férfiak kissé nagyobb méretűek. Légy hullámos ezek a madarak.

Élőhely a természetben

Bár a fajok száma ma kicsi, az élőhely igen kiterjedt. Ezek a madarak kis számban megtalálhatók Európa-szerte, Oroszország számos régiójában, valamint az afrikai kontinens északi részén. Néha Dél-Ázsiában láthatunk sólyomot. A terület itt Indiára terjed ki. Egy kis számú ember él Kanada és az Egyesült Államok erdőiben.

A madár a hegyekben és a taiga-ban él. Azok az egyének, akik északi szélességben élnek, melegebb területekre repülnek a téli időszakban.

hang

A szürke sírok hangjai nagyon hasonlítanak a mágusok hangjához. Meglehetősen durva hangjuk van, így a dallamos dalt nem lehet nevezni. Olyan, mint a sípoló, buzzing és creaking. Néha egy csicsergő megismétli a hangját, amit egy másik madár hallott. Ezért minél idősebb a férfi, annál jobban énekel.

Ennek a fajnak a képviselői által készített hangok a kommunikáció egyik módja. Amikor úgy érzi, a veszélyes megközelítések, gyakran kezdik megismételni a „check-check” -t. A házassági időszak alatt speciális dalot is készítenek.

élelmiszer

Ha összehasonlítja a zsugorodásokat más ragadozó madarakkal, akkor a mérete nem túl nagy. De ezt ellensúlyozza a vadászat során megmutatkozó bátorság. Ők táplálják a zsákmányt, amiket képesek legyőzni. Gyakran különböző nagy rovarok táplálkoznak nekik. Sültek, bogarak, szitakötők. Mivel az északi szélességben nehéz megtalálni a rovarokat, a madarak a gerinceseket fogják. Szereti a gyíkokat és a kis kétéltűeket. Néha az áldozatok kis madarak, mint a cicák vagy a veréb, és még a rágcsálók is. A shrike táplálhatja az egereket, a vulkánokat és a mólokat.

Amint elkapják az áldozatot, azonnal megeszik. Rendkívül ritkán készítik el a készleteket. Ha egy madár úgy érzi, hogy sok táplálékot tud kapni, néha megszáríthatja a zsákmányát. De nem mindenki ezt teszi.

fészkelő

Mivel a szürke zsugorodás meglehetősen nagy madarak, a fészek megfelelően méretezett. Általában csak a nő foglalkozik az elrendezéssel. A férfiak csak ritkán segíthetnek nekik. Először is, a madár választja ki a legmegfelelőbb ágat, amelyre a fészket helyezi. Leggyakrabban egy fa vastag ága, vagy egy bokorszál. Ezenkívül a fészket közvetlenül a csomagtartóra lehet elhelyezni. A Shrike általában egy alacsony magasságú ágat választ. A fészkek mindössze 1 m-re vagy egy kicsit nagyobbak a talaj fölött. Két rétegből áll. Kívülről, gallyakból és fűszálakból szőtt. E madarak fészkének sajátos jellemzője, hogy építésükben olyan ágakat használnak, amelyeken zöld levelek vannak.

A fészek belsejében puha anyag van bélelve. A madár állati szőrzetet, finom füvet és sok tollat ​​talál.

Fiatal egyének


A fészkelési időszak különböző időpontokban fordulhat elő. Attól függ, hogy hol laknak a madarak. A tartomány déli részén a középső vagy a késő tavaszi tenyészidőszakot kezdhetik. Az északon élők, akik csak júniusban élnek, fészkeket építenek. A tojás zöldes, apró barna foltokkal borított. Összességében a tengelykapcsoló 5-6 darab. A shrike az idő nagy részében inkubál. A férfi csak alkalmanként helyettesítheti.

A csibék körülbelül 2 hétig maradnak a fészekben. Ebben az időszakban mindkét szülő hozza ételeket. Körülbelül 3 hétig táplálják őket, majd a fiatalok megtanulnak repülni. A repülés elől még a repülés bizalmasabbá válása előtt el tudnak repülni. De a szülők még mindig sokáig táplálják a fiatalokat. Különböző hibákat és hernyókat hoznak nekik.

Érdekes tények

Ez a madár különleges ravasz. Szeretik a nagyobb ragadozók kötekedését. Amikor látnak egy közeli sólyomot vagy sólyomot, felkapaszkodnak a magas ágra, és elkezdenek énekelni, mintha nem észrevennének valakit. Amikor egy nagy ragadozó észrevesz egy lehetséges zsákmányt, gyorsan rohan az oldalára. De a ravasz madár azonnal eltűnik a bozótokban.

Bármelyik, még a legnagyobb madárt is üldözhetnek. Ez is ravaszsággal érhető el. A Shrike nemcsak a ragadozó madarak, hanem az emlősök számára is vadászik a vadászatot, figyelmeztetve az ellenség megközelítésének lehetséges áldozatait hangok segítségével. Ily módon a shrike teljes nyugalmat ér el. Senki sem él a területén.

Videó: Grey Shrike (Lanius excubitor)