Pireneusi lynx - leírás, élőhely, életmód

A pireneusi (spanyol, szardíniai) hiúz kívülről hasonló a közeli hozzátartozóihoz - a közönséges, kanadai és vörös trófához. Bár kisebb méretű. Tehát a magasság 50-70 centiméter, hossza - 80 centimétertől 1 méterig, farok, fekete csúcs - 15-30 centiméter. A férfiak, mint általában, nagyobbak, mint a nők, súlyuk átlagosan 13-14 kilogramm (bár vannak olyan személyek, akik elérik a 25 kg-ot). A nőstények könnyebbek - 9,5-10 kg.

A koponya rövidebb, mint a közös lynxé, a pofa sík és keskeny, a pofák meglehetősen hosszúak. De a fangok kisebbek, mint a macskák, amelyek nagy állatokat vadanak. A koponya és a pofa ilyen szerkezete lehetővé teszi, hogy könnyedén elkapja a kicsi, gyors zsákmányt és azonnal megölje.

A füleket fekete bojt díszítik, az arcokat sötét oldalsó égőkkel díszítik, aminek következtében az állatok szakáll hordozóként néznek ki. A szőrzet rövid - végül is, ahol a pireneusi hiúz lakik, meleg, sárgásbarna színű. A test teljes felületét (a mancsokat is beleértve) a különböző formájú és méretű sötét foltok díszítik. A színezés nagyon hasonló a leopárdhoz.

élőhely

A pireneusi hiúz él az Ibériai-félszigeten, Spanyolország délnyugati részén, és szinte egész Portugália területén. Nem sokkal régen (a 19. században) az állat teljesen elfoglalta a spanyol és a portugál területeket, de számuk jelentősen csökkent. Most a fő rész a Coto de Doñana nemzeti tartalékában él.

élőhely

A pireneusi lynxek hegyvidéki területeken élnek, amelyek nem haladják meg a 1300 méteres tengerszint feletti magasságot, és a mocsaras rétek és cserjék kötelezően jelen vannak. Ezeket a bozótfürtöket menedékként használják, ugyanazon a helyen, ahol pihennek és szaporodnak.

reprodukció

Pireneusi lynx polygynye állatok, vagyis egy férfi nem tud egy nővel, hanem több nővel. Évente csak a lynxet szülik. A tenyésztési időszak meglehetősen hosszú és egybeesik a nőstények estrusával - január-július. A terhesség 72-78 napig tart. A szülési csúcs az első tavaszi hónapokra - március és április. Amint már említettük, a nő a bokorban szül, vagy üreget talál a parafa tölgyben. Általában három, 250 grammig terjedő csecsemő születik, néha legfeljebb öt, csak néhányuk hal meg. Csak anya szülői, a cica nem érdekli a gyerekeket, mintegy három hetente, ahogy a cica növekszik, a szülő egy nagyobb denevéret keres, és ott húzza a gyerekeket. Ezt úgy teszi, hogy az utódok biztonságosak legyenek, és ahogyan azt feltételezzük, hogy elkerüljék a különféle paraziták nagy fertőzését.

A második hónapban a cicák nyers húst fogyasztanak, de az anyák öt hónapig tejet táplálnak. Fél év múlva a fiatal trotterek maguk is vadászni kezdenek, de amíg teljesen meg nem határozzák a vadászterületet (kb. 20 hónap), az anyjukkal maradnak.

élelmiszer

A koponya és az állkapocs szerkezete lehetővé teszi, hogy a hiúz agilitással kicsi állatokat ragadjon. Kis méretük álcázással kombinálva nagy emlősök vadászik.

A pireneusi hiúz egy vadász, a táplálkozás alapja nyulak. Egy felnőtt állat esetében naponta legalább egy hasított testet kell fogyasztania. Szintén zsákmányként a nyulak és mindenféle rágcsáló, kígyó, madár. A pireneusi hiúz a tározókban halakat fogott, és megragad és megpillanthat egy tekintélyes rovarot. Előfordul, hogy egy szarvas, szarvas vagy muflon baba elkap.

Csodálatos látványt és szagot érezve a lynx leggyakrabban egy faágon vagy a sziklák menedékében fagy, és várja az áldozat megközelítését, ami aztán támad. A foltos vadász azonnal nem eszik zsákmányt - előzetesen elszállták, és csak akkor kezdődik az étkezés. Ha nem lehet megbirkózni az egész ragadozóval, akkor elrejti és holnap eszik.

Életmód, viselkedés

A Pireneusi hiúz egy egyedülálló életet élő ragadozó. A szürkület kezdetével aktivitást mutatnak, és közvetlenül függnek a zsákmány tevékenységétől - a pireneusi nyúltól. Télen, amikor a nyúl napfényben él, a hiúz ugyanazt a módot választja.

Minden állatnak saját telje van, a férfiak - legfeljebb 18 négyzetkilométer, a nőstények kisebbek - 10-ig. A lynxek szagok segítségével jelzik a telkek határait - a vizelettel vagy ürülékkel jelzik, a fák karcolódnak.

Ha kevés a táplálék a birtokában, akkor a lynx agressziót mutat és megöl más állatokat, és versenytársaként látja őket. Az áldozatok rókák, vidrák, közönséges kutyák, mongoózok.

fenyegető


Mivel az élelmiszerláncban a pireneusi lynx az egyik csúcsvonalat foglalja el, nincsenek természetes ellenségeik. Az egyetlen ember, aki ellenségnek tekinthető, egy ember. A gyönyörű szőrme kedvéért a spanyol hiúz nagy részét megölték, és most csak a században fennálló összegnek csak két százaléka maradt.

Szerep az ökológiai rendszerben

A Pireneusi hiúz az európai nyulak számának szabályozója, megakadályozva, hogy azok túllépjenek az intézkedésektől. Emellett a pireneusi lynx az élőhelyi feltételek iránti megnövekedett igényeket is jelzi annak a helynek az egészségére, ahol él.

Biztonsági állapot

A pireneusi hiúz egy gyorsan eltűnő emlős faj. Ha a 19. század végén és a 20. század elején több mint százezer példány volt, akkor a 20. század közepéig csaknem 3 ezer volt, és a XXI. Század elején csak négyszáz állat volt. Ez az állat nemcsak a Vörös Könyvben szerepel, hanem a veszélyeztetett állatokra vonatkozó összes listában és egyezményben is.

Speciális programot hoztak létre a fogságban lévő lynx tenyésztésére, ami lehetővé teszi a lakosság helyreállítását.