Sapsan - leírás, élőhely, érdekes tények

A peregrine falcon a sólyom család egyik leggyakoribb tollas ragadozója. Ez a faj eléggé gyakori, szinte minden kontinensen megtalálható, az Antarktisz kivételével. A peregrine sólyom a többi ragadozó madarakkal ellentétben meglehetősen szerény méretű (nem több, mint a szokásos varjú), a hátsó sötétszürke tollfedél, a hasa tompa fény, a madár feje fekete, ennek a fajta "antennának" jellemző. A mai napig a Peregrine Falcon mintegy két tucat alfaja létezik, amelyek egymástól mind a méretükben, mind a tollak színében különböznek egymástól.

leírás

A peregrine falcon sólyom családok, a fajok átlagos testtömege legfeljebb 50 cm, a szárnyszélesség akár 120 cm, a nőstények kissé nagyobbak, mint a férfiak, a madarak testtömege eléri az 1500 g-ot. A Peregrine Falcon hívei gyakorlatilag nincsenek különbségek.

Ez a faj egy viszonylag erős hajtogatott test, széles mellkasi, meglehetősen rövid csőr (egy sarló alakú) és erős karmos mancsok. A Peregrine Falcon felnőtt felnőtteinek tollfekete sötétkék (hát, szárnyak, nadkhvostiya), sötétebb árnyalatokkal díszítettek, mint a szín fő színe. A madár szárnyai fekete szegéllyel rendelkeznek az élek körül. A peregrine falcon hasa könnyű, sima átmenetet váltva a szürkés fehértől az okker hangig jellegzetes vékony fekete színnel. A faj mellkasát szintén csepp alakú sötét foltok díszítik. A farok meglehetősen hosszú, de keskeny, a végén enyhe kerekítéssel, fehér szegéllyel díszítve.

A madár szemei ​​nagyok, barnaek, jellegzetes, sárgás gyűrűvel díszítik a tollas szemet. A felnőtteknek sötét színű csőrük és lábuk van, és a korona halványsárga. A peregrine falcon horogának fogai vannak, amelyek elsősorban a ragadozó madár által elkapott ragadozó gerincének vágására szolgálnak.

A Peregrine Falcon fiatal egyének tollkötege kontrasztosabb, melyet egy barna hátsó, fényes has és keresztirányú sokszínűség mutat. A fiatal madarak mancsai sárga színűek, és a ceramum szürke, kékes árnyalattal.

Faj táplálkozás

A peregrine falcons fő áldozata többnyire kis / közepes méretű. Ezek a madarak közé tartozik a galamb, a veréb, valamint a kacsa. Tény, hogy a ragadozó vadászik a kis madárfajok számára, amelyek az élőhelyükben (a fészkelőhely, a takarmányozási terület) a legnagyobb eloszlást kapták. A madarak mellett a sólyom diéta magában foglalja a kis emlősöket, kétéltűeket is. Az ilyen alfajok kedvenc csemege, mint a szibériai peregrinás sólyom, egerek vaskosok és gopherek.

A legjobb idő a madár vadászatára a kora reggeli órákban vagy este. Gyakran a peregrine falcon egy párban vadászik, a ragadozó erős karmokkal ragadja meg a ragadozóját. A Sapsan figyelemre méltó a figyelemre méltó türelemre, a zsákmányára, a levegőben tartózkodásra, és a takarmányterület felett lebegve, vagy sokáig magas ülőhelyen ül.

A levegőben és a zsákmányát látva a peregrine sólyom szinte villámgyorsan leborul, a szárnyait összecsukja (egy tollas ragadozó repülési sebessége eléri a 90 m / s-ot), először feltűnve, és ezzel egyidejűleg a zsákmányát. Ez a faj megérdemelten megkapta a leggyorsabb madarak címét, amelyek csak a bolygónkon léteznek. Abban az esetben, ha az áldozat nem hal meg azonnal az ütés erejéből, amelyből egy madár repül vele, az utóbbi erős csőrével fejezi be. A ragadozóval a madár a legközelebbi sziklás magasságra emelkedik, majd általában étkezik. Vagy helyezi a fészkelőhelyét a nők és az utódok etetésének helyére.

Madárterjedés

Mint már említettük, a peregrine falcon egy madár, amelyet gyakran szinte az egész földön találnak (az Antarktisz kivételével). Ez a ragadozó, amely meglehetősen szerény az élőhelye körülményeihez, könnyen együtt létezik egy olyan területen, amelyet különböző éghajlati viszonyok jellemeznek (tundrától a forró trópusokig). A hegyvidékben a peregrine falcons 4 000 méter tengerszint feletti magasságban élnek.

Ez a fajta madár a lakóhelye számára előnyben részesíti a legtöbb állat és ember számára nehezen hozzáférhető terepet, amelyet széles látóhatár jellemez és a fészkelőhelyek közvetlen közelében (hegyi folyók völgyei) található vízforrások.

A reprezentált madarak kolóniáinak többsége inkább a nomád életet - ülő, inkább a szubarktisz / sarkvidéki éghajlaton élő ragadozó madarak telepei (a téli kunyhóban hosszú járatokat végeznek).

Tenyésztési funkciók

A peregrine falcons szexuális érettsége egy éves korban kezdődik, de az utódok tenyésztése akkor fordul elő, amikor a felnőttek elérik a 2-3 évet. Ez a fajta madár monogám, azt mondja, hogy egy pár létrehozásával a madarak sok éve együtt maradnak.

Ezeknek a madaraknak a párosodásának kezdete egybeesik a tavasz végén - a nyár elején (április-június). Az első, aki a madarak fészkelőhelyére érkezett, egy férfi peregrine sólyom, ugyanakkor azonnal elkezdte hívni a nőstényt, ami a bonyolult figuráknak a levegőben való megvalósításában nyilvánul meg. Ha a nő a férfira repül, aki vonzza a figyelmét - ez jelzi a pár kialakulását. A madarak elég hosszúak ahhoz, hogy egymás mellett legyenek, a figyelem és az udvarlás jeleit mutatják. Gyakran előfordul, hogy a férfi gyakran ragadja meg a nőstényt.

A fészkelési időszakban a Peregrine Falcons meglehetősen agresszívak a madarak és állatok ellen. A sapsana párok fészkei közötti távolság 2-6 km.

Általában a fészkek építéséhez válasszuk ki a tározó közelében lévő területet, bizonyos esetekben a Peregrine Falcons elfoglalják a többi madárból maradt régi fészket. Új fészek építése esetén ebben az esetben egy kis területet ürítenek a madarak, majd egy kis lyukat ásnak ki a talajban alom nélkül. Gyakran előfordul, hogy a peregrine falcons fészek közelében jelentős mennyiségű nyomot gyűjtöttek be a ragadozó zsákmányból és alomhústól.

A tojást a meleg szezon kezdetén helyezik el, ez az időszak azt jelenti, hogy a női peregrine sólyom két naponta három tojást tartalmaz. A tojás színe elég világos - sötét foltokkal barnás. A tojás tojásainak átlagos időtartama 35 nap. Általában a pár mindkét képviselője részt vesz ebben a folyamatban.

A keltető csibék tehetetlenek, túl nagy mancsukkal és jellegzetes, szürke-fehér színű ruhával rendelkeznek. A nőstény saját testével és takarmányaival felmelegíti a kapott utódokat. A hím sólyom feladata egy adott időszakban az, hogy összegyűjti az ételt a barátnője és a fiatal tenyésztése érdekében.

A szárnyon a Peregrine Falcon fiataljai a köpködés után 35-45 napig nyúlnak, azonban néhány hétig teljesen függenek a szüleikről, amíg megtanulják önállóan beszerezni az ételt. A fiatal madarak június végén - július elején hagyják el a szüleiket.

A ragadozó madár hangjának jellemzői


Bár a peregrinák és a csendes madarak mindazonáltal meglehetősen hangos és kemény hangot hallanak, amit a faj párzási időszakában hallhatunk. Általában ebben az esetben a peregrine falcon a hangját kizárólag egy nő vonzására / meghívására használja. Gyakran ez a ragadozó is használja a szaggatott "élét" bármilyen aggodalom vagy veszély esetén.

Érdekes tények a madárról

Mint már említettük, a peregrine falcon a leggyorsabb madár a bolygón. A búvár repülés közben a madár sebessége eléri a 90 m / s-ot (kb. 324 km / h).

Málta szigetének az akkori császár Károly átruházása után a lovagi rend képviselői számára (jobban ismert Máltai Rend), az uralkodó egyik kötelező feltétele volt egy peregrine sólyom átadása évente egyszer. Ezt említik a híres The Maltese Falcon című könyv is, amelyet az angol író, Dashil Hammett írt (1941-ben, a regényt a regény vetítette alá). Megjegyzendő, hogy ma a sziget neve az egyik ragadozó és gyors tollú alfaj.

Bár a peregrine falcon populáció széles körben elterjedt, ez a madárfaj mindig is nagyon ritka volt. Ma a faj népessége csökken, a fő oka a peszticidek használata. A peregrin sólyomok a Vörös Könyvben szereplő madarak, a vadon élő madárfajok vadászata tilos az egész világon.

Videó: Peregrine Falcon (Falco peregrinus)